Tilsyns-trilogien: Hvordan er det nu med de der tilsyn?

Tilsyns-trilogien: Hvordan er det nu med de der tilsyn?

Tilsyn
Anders Bryde

Anders Bryde Thornild

• 10. AUGUST 2020 • LÆSTID 3 MIN.

Hvis man er dataansvarlig og gør brug af databehandlere, så skal man føre tilsyn. Hvis man selv er databehandler, skal man forvente at andre fører tilsyn hos dig. Derfor er tilsyn relevant for alle – og derfor har vi her forsøgt at gøre begrebet “tilsyn” lidt mindre mystisk og lidt mere forståeligt. 

Tilsyn er nyt for de fleste, og der florerer derfor utallige spørgsmål. Disse spørgsmål har Rasmus og Fredrik over sommeren sat sig ned og forsøgt at besvare gennem en trilogi af podcast-episoder. De besvarer bl.a. hvorfor og hvor ofte man skal føre tilsyn, hvordan tilsyn foregår i praksis, og om en revisorerklæring er svaret på alle ens bekymringer. 

Så lyt til episoderne og tag de første spæde skridt til at blive en tilsynshaj. 

LÆS OGSÅ: Rigsrevisionen til Datatilsynet: Flere tilsyn tak!

1. del: Du skal føre tilsyn – men hvorfor og hvor ofte?

Den første episode i trilogien omhandler, hvorfor man overhovedet skal føre tilsyn. Rasmus og Fredrik snakker om årsagen til, at du som dataansvarlig skal føre tilsyn hos dine databehandlere, og de kommer også ind på hvor ofte og hvordan du skal føre tilsyn. 

2. del: Sådan foregår tilsyn i praksis

I  anden episode af trilogien snakker Rasmus og Fredrik om selve tilsynet. De kommer ind på, hvornår et tilsyn skal ske henholdsvis skriftligt eller fysisk. De kommer også ind på, hvad et tilsyn kræver af dokumentation og arbejde, samt hvad du som databehandler skal stå klar med, hvis der bliver ført tilsyn hos din organisation.

3. del: Revisorerklæring - den hellige gral for tilsyn?

Rosinen i trilogi-pølseenden handler om revisorerklæringer. Her fortæller Rasmus og Fredrik, hvad en revisorerklæring er og består af. De fortæller også, hvorfor det kan være en god metode, hvis man er databehandler. Sidst men ikke mindst snakker de om, hvad man kan forvente, at det kræver både tidsmæssigt og økonomisk at få udformet en revisorerklæring. 

Med disse tre episoder håber vi, at tilsynet er blevet lidt mindre mystisk og lettere at arbejde med. Hvis du har spørgsmål til tilsyn eller noget andet, der blev nævnt i en af episoderne er du selvfølgelig velkommen til at række ud. 

Vil du holdes opdateret på IT-sikkerhed?

Tags: No tags

Comments are closed.